Poniżej galeria samochodów typu foodtruck, które szczególnie atrakcyjne zyskują popularność w dużych miastach. Szczególnie w sezonie letnim specjalistyczne samochody wypożyczone przez młodych przedsiębiorców pojawiają się w miejscach tłocznych, kultowych, powoli stają się więc i częścią lokalnego kolorytu i atrakcjami turystycznymi.
Sam zakup samochodu to spory wydatek. Kolejnym elementem jest jego wyposażenie zgodnie z warunkami jakie wyznacza SANEPID. Bez odbioru samochodu przez tę instytucję może być niemożliwe prowadzenie dalszej działalności gastronomicznej w samochodzie dostawczym.
Samochody dostawcze przystosować należy w szczególności biorąc pod uwagę następujące aspekty:
- Oddzielenie stref brudnej – czystek – a więc pomieszczenia w którym znajdują się odpadki, brudne naczynia, od miejsca obróbki żywności.
- Odpowiednia wentylacja – wywiew tudzież pochłaniacz w rzadkich wypadkach będzie koniecznym elementem. Jego wielkość powinna być dostosowana do szerokości rusztu czy gorącej płyty na której zamierzamy pracować. Ważne będzie również wydajność zastosowanych wentylatorów.
- Dostępność bieżącej wody i zlewu – to co wydaje się być najtrudniejsze do zdobycia w Food Trucku jest często rozwiązaniem dość prostym dzięki stosowaniu odpowiednich instalacji wodno-kanalizacyjnych podobnych do tych stosowanych w kamperach.
Samochody dostawcze z których wykorzystuje się podwozie i zmienia elementy nadwozia dostosowując do nowej roli w tych przypadkach zwykle są starymi konstrukcjami samochodów dostawczych.
O samych samochodach dostawczych i możliwościach ich wynajęcia przeczytaj na tej stronie: wynajem samochodów dostawczych Łódź